Шосткинський краєзнавчий музей


Головна Новини
Меню сайту

Пошук

Категорії розділу
Заходи музею [151]
Заходи, події, що відбуваються у нашому музеї протягом останніх років.
ІСТОРИЧНІ НАРИСИ [28]
Матеріали, зібрані науковими співробітниками музею, що стосуються здебільшого історії міста та нашого краю.
Наукові публікації [10]
Публікації наукових співробітників музею

Головна » Статті » Заходи музею

200 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченко


 
6 березня 2014 року, до 200 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченко, у Шосткинському краєзнавчому музеї відкрилась експозиція присвячена цій знаменній події. Головна мета цього заходу презентувати постать Кобзаря не тільки як видатного митця, а ще й  як символ України, відомий у цілому світі.

Головну частину експозиції займають зображення пам'ятників Тарасу Шевченку, встановлені в Україні та різних куточках світу.
Тарасові Шевченку в світі встановлено приблизно 1384 пам’ятників.В Україні - 1256 Загалом це найбільша кількість монументів, встановлених одній особі, якщо не враховувати вождів тоталітарного режиму і невідомих солдатів. Найвищий у світі пам’ятник Шевченкові, висотою 7 метрів, стоїть у Ковелі, що на Волині. А ось найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові, на піку Шевченка у Кабардино-Балкарії – 4200 метрів над рівнем моря.

Перше скульптурне зображення поета і художника було виготовлене у Санкт-Петербурзі, на рік після смерті, а перший пам’ятник на українській землі встановили у Харкові у 1897 році.

Майже на усіх континентах світу, окрім Африки є пам’ятники Шевченкові, у 47 країнах світу – 100 монументів. Однак наступного року мають звести монумент у Південно-Африканській Республіці (ПАР). Відсутні пам’ятники Кобзареві у Німеччині, Великобританії, Естонії, Латвії, Киргизії.

Мистецтвознавці називають оригінальним пам’ятник Кобзареві у Римі, де поет зображений в образі античного філософа. А за мистецькими цінностями вирізняють монументи у Харкові, Києві, Каневі, Вашингтоні.

Другу частину експозиції займає нумізматика, боністика та філателія присвячена великому українському поетові. Матеріали до експозиції надані з фондів музею, та приватних колекцій.

 
Категорія: Заходи музею | Додав: shostmus (09.03.2014)
Шосткинський краєзнавчий музей. Усі права захищено. © 2024