Шосткинський краєзнавчий музей


Головна Новини
Меню сайту

Пошук

Категорії розділу
Заходи музею [151]
Заходи, події, що відбуваються у нашому музеї протягом останніх років.
ІСТОРИЧНІ НАРИСИ [28]
Матеріали, зібрані науковими співробітниками музею, що стосуються здебільшого історії міста та нашого краю.
Наукові публікації [10]
Публікації наукових співробітників музею

Головна » Статті » Заходи музею

"Гвоздика" на подвір'ї



Наближається 65-та річниця з дня перемоги у Великій Вітчизняній війні. Напередодні цієї великої події, 9 квітня 2010 року, до Шосткинського краєзнавчого музею потрапив ще один експонат - 122 мм радянська самохідна установка  2С1 "Гвоздика".

Призначення "Гвоздики"
- знищення й придушення живої сили і вогневих засобів піхоти, руйнування укріплень польового типу, прокладання проходів в мінних полях і дротяних загородженнях. Боротьба з артилерією, мінометами і бронетехнікою ворога. Розвантаження та монтаж САУ за допомогу 16-тонного крана, як і у випадку з "Піоном" виконали працівники фірми "Шосткинський Шляховик"  під керівництвом Тавасяна Вачіка Мангасаровича та Коменданта Анатолія Миколайовича.




Історія створення
Роботи над САУ другого покоління 2С1 "Гвоздика" почалися в ОКБ-9 заводу «Уралмаш» згідно з постановою Ради Міністрів СРСР № 609-201 від 4 липня 1967 року. В 1969 році на полігонні випробовування надійшов її дослідний зразок. У 1971-му САУ 2С1 була прийнята на озброєння і надходила на озброєння артилерійських дивізіонів мотострілкових полків, оснащених бойовими машинами піхоти. 2С1 «Гвоздика» свого часу надійшла на озброєння усіх армій країн Варшавського договору (крім Румунії).

Детальніший опис САУ
Швидкість розробки та виготовлення установки легко пояснити. Як шасі конструктори використовували відомий тягач МТ-ЛБ, на який встановили ще більш відому гаубицю Д-30. Д-30 для гусеничного варіанту піддали невеликим конструктивним доопрацюванням і присвоїли їй найменування Д-32 (індекс 2А31). Боєприпаси роздільного заряджання - снаряд і гільза з зарядом. Розроблена широка номенклатура снарядів - радіоелектронної протидії, хімічні, димові, зі спеціальними стрілоподібним вражаючими елементами, кумулятивні, осколково-фугасні. Компонування 2С1 «Гвоздики» в основному аналогічна 152-мм САУ 2С3 "Акація". У передній частині корпусу знаходиться кабіна водія і моторне відділення, а ззаду - бойове відділення. У башті розміщуються ще три члени екіпажу. Башта повертається за допомогою електричного або ручного приводу на 360 градусів.




Гусениці у САУ - резиново-металличні, опорні катки - з індивідуальною торсіонною підвіскою. Перше і сьоме колесо, мають ще й гідравлічні амортизатори.Корпус герметичний. За допомогою гусениць САУ плаває зі швидкістю 4.5 км / год і здатна долати водні перешкоди шириною 300 м при висоті хвилі до 150 мм і швидкості течії не більше 0.6 м / сек. При цьому на борту установки повинно бути не більше 30 снарядів. «Гвоздика» авіатранспортабельна, тобто її можна перевозити на літаках Ан-12, Іл-76, Ан-124. Для зменшення висоти САУ опорні катки з другого по сьомий при перевезенні можуть за допомогою спеціальних пристроїв підійматися і закріплюватися. У стінках обох бортів корпусу розміщені по три послідовно з'єднаних між собою паливних бака загальною ємністю 550 літрів. В якості двигуна у 2С1 використовується V-подібний восьмициліндровий чотиритактний дизель ЯМЗ-238В (Ярославського моторного заводу). Бортовий боєкомплект розташований таким чином: 16 снарядів у вертикальному пложеніі уздовж бічних стінок корпусу і 24 - уздовж бічної і задньої стінок башти. Для полегшення заряджання гаубиці застосований механізм досиланія електромеханічного типу. При стрільбі снарядами, складеними на землі, їхня подача всередину бойового відділення здійснюється за допомогою транспортувального пристрою через велику задню дверцю. Наведення  проводиться за допомогою прицілу ПГ-2 і оптичного прицілу прямої наводки ОП5-37. Ствол гаубиці має кут вертикальної наводки від -3 до +70 градусів.Максимальна дальність стрільби - 15.200 м, мінімальна - 4070 м. Скорострільність гаубиці не дуже висока. При стрільби снарядами з «землі» - 4-5 пострілів за хвилину, бортовим боєзапасом - 1-2.



ТАКТИКО-ТЕХНІЧНІ ХАРАСТЕРИСТИКИ
Основні характеристики:
Екіпаж: 4 чол.
Довжина: 7,26 м
Ширина: 2,85 м
Висота: 2,725 м
Бойова маса: 15,7 т
Захист та озброєння машини
Основне озброєння: 122-мм гармата 2А18
Тип двигуна: дизельний
Потужність двигуна: 300 (к.с.)
Швидкість: 60 км / год
Запас ходу по шосе: 500 км
Кути обстрілу:
горизонтальний 360 град.
вертикальний -3 ....+ 70 град.
Найбільша дальність стрільби: 15200 м
Дальність прямого пострілу снарядом ЗБК-13: 780 м
Боєкомплект: 40 шт
осколко-фугасної гранати 35 шт
кумулятивні снаряди 5 шт
Маса боєприпасів:
осколко-фугасної гранати 21,7 кг
кумулятивного снаряда (ЗБК-13) 18,2 кг
Початкова швидкість снаряда при повному заряді: 685 м / с
Скорострільність: 4 - 5 вистр. / хв.
Середня швидкість руху по грунтовій дорозі: 26 - 32 км / год
Максимальна швидкість на плаву: 4,5 км / год
Максимальний кут долаємих перешкод
підйому (спуску) 35 град.
крен 25 град.

На озброєнні ЗСУ знаходяться близько 630 єдиниць данної техніки.
Категорія: Заходи музею | Додав: shostmus (26.04.2010)
Шосткинський краєзнавчий музей. Усі права захищено. © 2024