Шосткинський краєзнавчий музей


Головна Новини
Меню сайту

Пошук

Категорії розділу
Заходи музею [151]
Заходи, події, що відбуваються у нашому музеї протягом останніх років.
ІСТОРИЧНІ НАРИСИ [28]
Матеріали, зібрані науковими співробітниками музею, що стосуються здебільшого історії міста та нашого краю.
Наукові публікації [10]
Публікації наукових співробітників музею

Головна » Статті » Заходи музею

Шостка початку ХХ століття очима фотохудожника


Колектив авторів: В. Бараненко, Ю. Лоза, М. Кокшайкін, С. Данько, А. Фастовець

24 грудня, в нашому музеї відбулась презентація книги-фотоальбому «Шостка початку ХХ століття очима фотохудожника», яка вміщує більш 350 раритетних документів і фотографій, тісно пов'язаних із життям і творчістю нашого земляка, фотохудожника Івана Афанасійовича Карпова.

Автори видання:
Юрій Лоза - керівник творчої групи проекту, заслужений працівник культури України, директор Шосткинської дитячої школи мистецтв
Василь Бараненко - журналіст, в минулому редактор газети «Полісся»
Сергій Данько - заслужений вчитель України, вчитель української мови та літератури Шосткинської гімназії

Микола Кокшайкін - науковий співробітник краєзнавчого музею
Андрій Фастовець - дизайнер

Юрій Лоза подякував за участь і допомогу у виданні книги Олександрі Плодистій (якій вдалося відшукати біографію Івана Карпова та багато цінних фотографій), В'ячеславу Кірієвському, місцевому краєзнавцю, Анатолію Стегайлу, завучу Дитячої школи мистецтв (який виступив у ролі коректора видання), Ірину Рибальченко, секретаря музичної школи (яка винесла на своїх плечах всю чорнову роботу при складанні книги), Анатолія Желтоножко, лауреата державної премії, доктора технічних наук, який рецензував книгу, Ольгу Сергієнко, викладача ДМШ за оригінальний дизайн суперобкладинки книги; а також окремо завдячив за допомогу і підтримку меру міста Миколі Нозі, і спонсорам проекту.

Микола Петрович Нога привітав авторів книги із презентацією та побажав подальших успіхів у роботі.

У пошуках чергового експоната для своєї колекції Юрій Дмитрович відвідував збори колекціонерів, де і дізнався про унікального майстра фотографії початку ХХ століття, шосткинця Івані Карпова.

- Я запитував у колекціонерів: «Шостка є?», а мені відповідали: «Шостка - це Карпов ... ». І я подумав, в столиці його знають, а в рідному місті - ні. І цю несправедливість слід було відновити

- зазначив Юрій Лоза.

Більше трьох років тому Юрію Дмитровичу вдалося повернути в Шостку архів фотохудожника і незабаром почалася робота над створенням книги-фотоальбому. «Шостка і Карпов» - саме такою була робоча назва книги, оскільки Івана Афанасійовича, за словами авторів видання, можна без перебільшення назвати фотолітописцем дореволюційної Шостки. Завдяки Івану Афанасійовичу ми зараз можемо побачити Шостку такою, якою вона була 100 років тому. Адже, на відміну від інших фотографів того часу, які робили статичні фото в павільйонах, Карпов знімав міські види, пейзажі, події. Тепер роботи талановитого майстра можна побачити в книзі, там же читач відшукає біографічні та історичні дані.
Тільки уявіть, вже тоді, Іван Карпов за допомогою ретуші створював кольорове фото, міг робити широкоформатні фотографії! З деякими оригіналами світлинами та документами, що увійшли до книги, шосткинці можуть ознайомитися на однойменній виставці, яка відкрилася у нашому музеї в день презентації. Експонати справді унікальні - фото, на яких зображений Гамаліївський монастир, Локотська церква, вузькоколійка на міських дорогах, каплиця на базарній площі, тільки зведена будівля міської гімназії.

Книга, без сумніву, буде цікава не тільки фахівцям, але й широкому колу читачів. Вона видана невеликим тиражем в 500 екземплярів. Придбати фотоальбом можна в магазині «Книголюб» і кіоску «Преса», що на перехресті вулиць Карла Маркса та Миру.


Юрій Лоза демонструє присутнім деякі унікальні фото

Категорія: Заходи музею | Додав: shostmus (24.12.2014)
Шосткинський краєзнавчий музей. Усі права захищено. © 2024