Шосткинський краєзнавчий музей


Головна Новини
Меню сайту

Пошук

Категорії розділу
Заходи музею [151]
Заходи, події, що відбуваються у нашому музеї протягом останніх років.
ІСТОРИЧНІ НАРИСИ [28]
Матеріали, зібрані науковими співробітниками музею, що стосуються здебільшого історії міста та нашого краю.
Наукові публікації [10]
Публікації наукових співробітників музею

Головна » Статті » Заходи музею

Традиції створення народного костюму

Найголовнішим напрямком роботи музею є популяризація культурної спадщини музейних зібрань не тільки тих, що знаходяться в наших фондах, а й в усіх музеях України.

Цей напрямок роботи знаходить відображення і у втіленні проектів, які заплановані на цей рік спільно з Сумським художнім музеєм, із Дирекцією художніх виставок України м. Києва, і, зокрема сьогодні, 9 лютого 2016 року, з районним краєзнавчим музеєм м. Ямпіль. Він має назву «Традиції створення народного костюму». Мета його – популяризація надбань, зібраних та вивчених зразків традиційного вбрання східного полісся. 

Виставкова зала була прикрашена рушни із зібрань як Ямпільшини, так і Шосткинщини. 

Увагу глядачів привернув портрет жінки, яка вдягнена в українське національне вбрання, написаний в 60-ті роки XIX століття. І ми в ХХІ столітті маємо можливість милуватися чарівним українським вбранням.

Директор Ямпільського районного краєзнавчого музею Олена Тахтай презентувала авторський освітній проект «Регіональний одяг Ямпільщіні», в рамках якого відбулася демонстрація автентичних національних костюмів кінця IXX - початку XX століття.

Проект з'явився в результаті цілого комплексу заходів: це і етнографічні, і фольклорні експедиції, і зустрічі з краєзнавцямі, старожилами, очевидцями тих чи інших подій, і збір мовленнєвого, інформаційного и фотоматеріалів. Його унікальність - аутентічні народні костюми, які вдалось відшукати. 

В рамках проекту було представлено шість костюмів, серед яких - дівочі оздоблення, жіночий та чоловічий одяг і навіть наряд нареченої. Для нашого регіону, новгород-сіверського Полісся, як виявилося, яскраве оформлення одягу було нехарактерним. За словами Олени Тахтай, наші предки вважали за краще м'які, пастельні тони. У вишивці використовувалися такі техніки як мережка, лічильна гладь, тамбур ...

Хрестик ж «прийшов» до нас тільки в кінці IXX століття і швидко став «модним» з огляду на легкості виконання.

Щоб роздобути для проекту весільний наряд, за словами Олени Тахтай, довелося чекати півроку. Господиня спідниці і вишиванки не поспішала розлучатися з дорогими для неї речами, адже в них не тільки вона виходила заміж, але ще і її мама.

Не менш інересним була розповідь і про аксесуари. Наші бабусі і прабабусі носили намиста з дутого чеського скла, які зараз, через незнання, можна прийняти за ялинкові прикраси.

Виставковий зал, де проходила презентація проекту, прикрашали вишиті рушники, а також унікальне полотно 60-х років IXX століття «Портрет поміщіці Вассі Драгіневіч Із селища Вороніж», на якому художник Соболевський зобразив Вассу в національному костюмі.

На заході були присутні: шосткинський міський голова Микола Нога, заступник шосткинського міського голови Ніна Сиваєва, начальник відділу культури і туризму ШМР Ігор Фатун. Делегацію з м. Ямпіль очолив начальник відділу культури і туризму Олександр Рябуха, гостями у складі делегації були -директор ЦБС Лариса Погрібнова, директор ЦКіД Любов Гарбузенко та представники ЗОШ №2. Ми радо привітали художницю з Новгород-Сіверського Антоніну Юдицьку та головного фондозберігача Кролевецького музею ткацтва Ірину Пуригу.

Категорія: Заходи музею | Додав: shostmus (10.02.2016)
Шосткинський краєзнавчий музей. Усі права захищено. © 2024