Шосткинський краєзнавчий музей


Головна Новини
Меню сайту

Пошук

Категорії розділу
Заходи музею [151]
Заходи, події, що відбуваються у нашому музеї протягом останніх років.
ІСТОРИЧНІ НАРИСИ [28]
Матеріали, зібрані науковими співробітниками музею, що стосуються здебільшого історії міста та нашого краю.
Наукові публікації [10]
Публікації наукових співробітників музею

Головна » Статті » Заходи музею

100 річний ювілей В.І. Бєляєва



28 липня 2010 р. у Шосткинському краєзнавчому музеї  відбулося вшанування видатного земляка Володимира Ілліча Беляєва з нагоди 100-річчя з дня його народження. Цей захід проводився Шосткинським краєзнавчим музеєм разом з адміністрацією КП ШКЗ "Зірка" та  музеєм цього підприємства в рамках діяльності історико-культурного комплексу на базі ШКМ.

Володимир Ілліч Беляєв - один з яскравих представників технічної та творчої радянської інтелігенції. Пройшовши трудовий шлях від учня школи ФЗУ при Шосткинському заводі №9  до керівника  3-го Головного управління міністерства машинобудування СРСР. Більше 50 років життя він віддав справі розвитку вітчизняних підприємств по виробництву боєприпасів та спеціальної хімії, забезпечення обороноздатності країни і розвитку народного господарства. Виявляючи надзвичайні організаторські здібності, вольові якості, ентузіазм, принциповість та самовідданість він здобув заслужену повагу та авторитет у оборонній галузі. Володіючи глибокою внутрішньою культурою, теплотою душі та прагненням до прекрасного він зміг також розкрити свій творчий потенціал обдарованої натури, поєднуючи обов'язки керівника галузі з творчими пошуками художника.
Протягом життя він підтримував постійний зв'язок з рідним заводом й  містом Шостка та черпав творче натхнення у природи нашого краю.

У виставковій залі були представлені: ілюстрований інформаційний блок про  життєвий та творчий шлях видатного земляка,  картини, подаровані Володимиром Іллічем нашому місту в травні  1989 р., 2 полотна з фондів музею ШКЗ "Зірка", подаровані ним цьому підприємству з нагоди його 200-річчя у 1971 р., а також  картини та етюди, які він подарував протягом життя близьким та родичам, що проживають зараз в Шостці.


Представники ЗМІ та громадськості

На відкритті були присутні близькі та рідні художника, міський голова М.П. Нога, секретар Шосткинської міської  ради  В.М. Літкевич, начальник відділу культури та туризму І.М. Фатун, заступник директора по режиму та кадрам заводу "Зірка" В.І. Садовий, Доктор технічних наук, Лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, професор КПІ А.А. Желтоножко, представники ЗМІ та громадськості.


Виступає заст. директора заводу "Зірка"  В.І. Садовий

Заступник директора заводу "Зірка" В.І. Садовий  розповів про життєвий та творчий шлях славетного земляка. А доктор наук А.А. Желтоножко поділився з присутніми спогадами про співпрацю та спілкування з В.І. Беляєвим, коли А.А. Желтоножко працював у Шосткинській філії НДІХП та на заводі "Зірка".


А.А. Желтоножко ділиться спогадами про особисте спілкування з В.І. Беляєвим

Науковий співробітник музею М.Г. Кокшайкін ознайомив присутніх з творчим шляхом та спадщиною В.І. Беляєва як художника.


Племінник художника О.М. Плоскоголовий
та науковий співробітник музею М.Г. Кокшайкін

Племінник
В.І. Беляєва О.М. Плоскоголовий привітав присутніх від родини нашого славетного земляка, подякував за збереження його спадщини та зачитав вітальну телеграму від дочок В.І. Беляєва з м. Москва.

Виступ хору ветеранів КП ШКЗ "Зірка" на цьому заході створював присутнім додатковий ліричний настрій до сприйняття творчої спадщини В.І. Беляєва.


Хор ветеранів заводу "Зірка"

Міський голова М.П. Нога підкреслив у своєму виступі, що його вражає життєвий шлях та творчість В.І. Беляєва і він високо цінує внесок цієї людини у поповнення фонду картинної галереї  м. Шостка, над створенням якої зараз працює місцева влада. М.П. Нога гордиться такими земляками і вважає їх патріотами.


Виступ міського голови Миколи Ноги


Присутні на заході

Рідні В.І. Беляєва - племінник Олександр Миколайович Плоскоголовий з онуком Максимом та сином Артемом

Докладніше про В.І. Беляєва можна прочитати у нашій статті:
Владимир Ильич Беляев >>>>

Категорія: Заходи музею | Додав: shostmus (28.07.2010)
Шосткинський краєзнавчий музей. Усі права захищено. © 2024